Monday, January 12, 2009

Saya bangga jadi rakyat Malaysia walau pun saya agak kecewa dengan kepimpinan negara hari ini. Kecewa saya kepada kepimpinan negara hari ini tidaklah bermakna saya turut membenci kepada produk kebanggaan negara. Proton, satu-satunya kereta nasional yang melalui pahit maung, liku-liku yang memanjang sebelum berjaya berada pada tahap kini adalah tidak sama dengan perjalanan Perodua atau Naza yang boleh dikatakan agak senang jika dibandingkan. Namun perkembangan mutakhir ini seolah proton dijadikan kambing hitam oleh politik pembangkang dalam Pakatan Rakyat.

Kerajaan Perak dan Selangor sebagai contoh telah berpaling kepad Toyota Camri dengan alasan kos senggaraan yang tinggi walau pun ianya dinafikan oleh Proton. Sila lihat penafian di www.proton.com.my. Sebenarnya kos yang mungkin tinggi adalah berpunca kerana dua sebab, pertama senggaraan yang tidak teratur sebagaimana sepatutnya dan yang kedua mungkin ada berlaku penyelewengan dibengkel dan dengan pihak yang di amanahkan.

Saya nampak politik Pakatan Rakyat terlalu rasis terhadap UMNO sehinggakan apa-apa sahaja peninggalan dan jasa-jasa kerajaan dari buah pemikiran pemimpin UMNO diketepikan dan dipulaukan tanpa disedari oleh mereka bahawa ianya bagaikan satu bentuk penderhakaan kepada negara. Alasannya Proton masih ada kelemahan dan kekurangan.

Mari kita lihat automaker yang telah berjaya sebagai contoh Mazda. Mazda ditubuhkan pada 1920 dan pada 1929 baru mengeluarkan truck komersial dan passenger car pada 1960 (Ranks as one of the leading aotomakers, hq & factory at Hirosshima). (Ford merupakan pemegang saham terbesar mazda dan volvo).

Begitu juga dengan Toyota, sejarah bermula pada 1890 yang dipelupori usaha oleh Sakichi Toyoda dan kemudian dibangunkan oleh anaknya KiichiroToyoda. Kenderaan penumpang pertama toyota pada 1924 dan diikuti pada 1930 dengan truck yang pertama.

Tujuan saya mengungkitkan sejarah automakers di atas adalah supaya pemimpin politik Pakatan Rakyat membuka mata dan bertimbangrasa dengan proton. Janganlah anda hanya menjadi kerajaan pemboikot pruduk Malaysia dan menukar nama jalan sahaja sebagai jasa dan kenangan kerana kelak anda akan jadi pembangkang secara total pada PRU 13 nanti.


No comments: